Jokaisessa taloyhtiössä tulee olla hallitus, jonka jäsenet valitaan yhtiön varsinaisessa yhtiökokouksessa. Hallituksessa voi vaikuttaa taloyhtiön asioiden hoitamiseen, asumisviihtyvyyteen sekä omaisuuden arvoon. Koska hallituksen jäsen edustaa kaikkia taloyhtiön osakkaita, hän voi joskus joutua toimimaan myös oman henkilökohtaisen etunsa vastaisesti.
Hallituksessa suunnitellaan yhtiön toimintaa pitkäjänteisesti. Hallitus päättää yhtiökokouksen koolle kutsumisesta, kokouksessa käsiteltävistä asioista sekä niiden valmistelusta. Hallitus myös valitsee isännöintiyrityksen ja isännöitsijän ja sopimuksen taloyhtiön johtamisesta ja hallinnon hoitamisesta.
Hallituksen jäsenen roolissa kannattaa muistaa se, että se on luottamustoimi. Hallituksen sisäisiä asioita ei voi kertoa sen ulkopuolelle. Mikäli hallitus päättää tiedottaa taloyhtiötä koskevista asioista, he suunnittelevat tiedottamisen yhdessä isännöitsijän kanssa. Hallituksen jäsenen tulee muistaa roolinsa myös silloin, kun häneltä tivataan vastausta johonkin yhtiön kiperään kysymykseen.
Taloyhtiön hallituksen jäsenenä voi oppia uusia mielenkiintoisia asioita, muun muassa taloyhtiön talouden hoidosta, taloyhtiön kunnossapidosta ja korjausprojektien läpiviemisestä. Kokouskäytännöt, tuloslaskelma ja tase tulevat myös tutuiksi.
Isännöitsijä nauttii hallituksen luottamusta. Kiinteistöosakeyhtiön isännöitsijää kutsutaan toimitusjohtajaksi. Hallituksen puheenjohtaja ja isännöitsijä muodostavat tärkeän työparin, ja yhteistyöhön osallistuvat tiiviisti myös muut hallituksen jäsenet. Vastuullinen ja ammattitaitoinen isännöitsijä ja isännöintitoimisto ovat taloyhtiölle ensiarvoisen tärkeitä.
Jos haluat kuulla lisää, ota yhteyttä!
– Paula Heikkilä